ORD OM LITT TA HØRT
 
Trivelig og tankevekkende møte
med Erland Ropstad i Milepelen


AV GUNNAR NYGÅRD | PUBLISERT 27. JANUAR 2018 | TIL FORSIDEN >>
 
Erland Ropstad

Stig Aasheim og Erland RopstadDet var ikke lett å bestemme seg fredag kveld, men det endte med at jeg ofret både taco’en og «Nytt på nytt» og bega meg ned til Milepelen for å overvære både bokbad og konsert med Erland Ropstad. Jeg angret ikke et sekund.

Det ble et svært hyggelig nytt bekjentskap med en sympatisk sørlending som nå hører til i Norges desiderte elite av visesangere. Ikke minst har han fått mye positiv oppmerksomhet for sine tekster. Han er også nominert til to spelemannspriser i år.

Svein Andersen i Aftenposten skriver i anmeldelsen av Ropstads siste album, «Alt som har hendt», at sangene hans framstår som små noveller. Tekstene er originale og formidler en slags mild sørlandsk ettertenksomhet samtidig som enkelte tekster kan ha en politisk og samfunnskritisk brodd. Jeg merket meg spesielt «Vi henter dem om natten», som han skrev på ti minutter etter å ha sett Sylvi Listhaug i fri utfoldelse på TV i jakt på asylsøkere. Ellers handler mye om kjærlighet og omtanke for mennesker. Ikke minst merket vi i flere viser et nostalgisk, varmt forhold til hjembygda, Vennesla og til Sørlandet.

Konserten ga mersmak, og jeg skal nå hente fram hans siste album på Spotify, ikke minst for å lytte mer konsentrert til tekstene.  

Tekst og diktning var da også et sentralt tema i bokbadet forut for konserten. Stig Aasheim og Ropstad snakket om forbilder, og vi fikk høre at Ropstad alt fra tiårsalderen var opptatt av gode tekster i sangene, og at han på ungdomsskolen opptrådte med «sære» dikt. Ellers nevnte han blant andre Bruce Springsteen, Tom Waits og Bob Dylan som inspirasjonskilder. Ingen tvil: Erland Ropstad har overtatt rollen som Sørlandets store dikter fra Vilhelm Krag, Julius Hougen og Jens Gunderssen.

Etter konserten i Milepelen drar Ropstad til Svalbard, men nordodølinger som vil oppleve ham får en ny mulighet i Hamar kulturhus fredag 9. mars. 

I radioprogrammet «Ordet fanger» på NRK P2, der temaet var «Hva skjer med en tekst når det blir satt musikk til?» og «Hvordan lage musikk av poesi?», kan du blant annet høre Ropstad lese sine egne tekster.

Stig Aasheim klarte seg utmerket i bokbadet, og vi ser gjerne at vi får mulighet til å oppleve flere slike seanser i Milepelen framover. Takk til arrangørene: Nord-Odal bibliotek, Odal Rock Club og Milepelen.