DET SKJER I NORD-ODAL!
 
Realfag i praksis: Med et ullplagg, et plastrør og litt glitter fra juletreet skaper Andreas Wahl et magisk øyeblikk.
 
Realfagskommunen

AV GUNNAR NYGÅRD | PUBLISERT 14. MARS 2019 | TIL FORSIDEN >>


Nord-Odal er nå en realfagskommune! Det offisielle avsparket fant sted i Milepelen mandag 11. mars. 160 ansatte i barnehagene og skolene var til stede og fikk oppleve en spennende og inspirerende kveld i realfagenes tegn.


– Realfagene skal bli noe morsomt og inkluderende fra barnehage til ungdomsskole og selvsagt i skoleløpet videre også, sa rådmann Runar Kristiansen da han ønsket velkommen.

Kommunens realfagsstrategi ble presentert av leder i oppvekt- og kulturetaten, Gro Irene Holt, og Lasse Weckhorst fra prosjektgruppa.

– Vi ønsker gjennom dette prosjektet å utvikle systematisk kunnskap slik at vi oppnår bedre resultater i realfagene. Dette får vi til! sa Gro.

Hovedmålet for realfagsstrategien er at barn og unge i Nord-Odal skal ha realfagskompetanse som gir forutsetninger for å kunne utnytte sine evner og forberedes på å mestre arbeidslivet og livet for øvrig.

Videre heter det: «Barn og unge i Nord-Odal skal oppleve glede, entusiasme, mestring og undring med realfag og gjennom dette ønske å lære mer.»

Inspirasjon og motivasjon
Fysiker og vitenskapsformidler Andreas Wahl og matematiker og lærer Hanan M. Abdelrahman, begge kjent fra en rekke opptredener i TV og andre medier, var engasjert for å inspirerere og motivere.

Matematikk og øvrige realfag kan være spennende, morsomme og ikke minst fremme nettopp kreativitet, mestring, undring og nysgjerrighet – og dermed også læring – helt fra barnehagealder. Med stor entusiasme og enkle hjelpemidler viste Hanan og Andreas at realfag ikke lenger er ensbetydende med tørre, kjedelig lærebøker. Det er viktig at ungene så tidlig som mulig knytter teori til dagligdagse aktiviteter og selv erfarer nytten av det.

– Vi må ta vare på og utvikle nysgjerrigheten, sa Andreas.

Astroshow for elevene
Mens mandagskveldens «avspark» var rettet mot de voksne, fikk elevene sitt i auditoriet ved skolene i Gardvik tirsdag. Med sitt fyrverkeri av et Astroshow ga Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard de unge et innblikk i ei spennende framtid der vi takket være nettopp anvendelse av realfag kan lære mer om universet (og kanskje også flere universer!) og hvordan vi kan reise i rommet og kanskje også bosette oss på fjerne planeter. Vi må bare passe oss så vi ikke kommer for nære svart hull ...

Vant Matteknekkern
Hva passet vel da bedre enn at Nord-Odal ungdomsskole gikk til topps i Matteknekkern, den årlige matematikk-konkurransen for distriktets ungdomsskoler? Det var Martin Håkenrud, Jenny Aalborg og Jonas Østmoen som sto for den bragden. Det var 15. gang konkurransen ble arrangert med Mapei AS som vert. Vinnerne fikk nettbrett som premie.

 Apropos nettbrett: Alle barneskoleelever i Nord-Odal har nå hvert sitt nettbrett (læringsbrett), mens ungdomsskoleelevene har fått PCer. I tillegg er det også nettbrett tilgjengelig i barnehagene. 
  

Direktør Trond Hagerud i Mapei sammen med Matteknekker-vinnerne Martin, Jenny og Jonas. (Foto: Anders Hagen-Næsset / Mapei)
 

Fakta om realfagskommunen

 • Realfagskommune er et statlig initiert tiltak og er en del av den nasjonale realfagstrategien for barnehage og grunnopplæring.
 • Realfagskommunene får tilbud om statlig finansiert faglig og økonomisk støtte til lokalt nettverksarbeid over tre semestre. Total nasjonal ramme for gjennomføring av tiltaket er 19 mill. kroner. Nord-Odal er tildelt kroner 344 000.
 • Realfagskommunene må utarbeide og gjennomføre en lokal realfagsstrategi med politisk forankring, lede og drifte lokale nettverk, engasjere barnehagelærere og lærere i grunnskolen til å delta i nettverkene og rapportere på resultater og bruk av midler.
 • Utviklingen og gjennomføringen av tiltaket er delegert til Utdanningsdirektoratet.
 • Formålet med tiltaket er å utvikle systematisk kunnskap om hvordan kommuner, barnehager og skoler kan oppnå bedre resultater og økt kompetanse i realfag.
 • Nord-Odal søkte i januar 2018 om å bli en del av satsingen.
 • I februar ble vi ønsket velkommen inn i den fjerde og siste puljen av kommuner i satsingen.
 • Høgskolen i Innlandet bidrar med kompetanse og faglig veiledning i lokale nettverk.
 • NTNU/Matematikksenteret og UiO/Naturfagsenteret utvikler Realfagsløyper og andre pedagogiske ressurser til bruk i nettverkene.
 • Utdanningsdirektoratet vil bistå realfagskommuner med eventuelle spørsmål knyttet til arbeidet med kommunens lokale realfagsstrategi og arrangere samlinger.
 • Søkere fra realfagskommuner vil kunne bli prioritert ved opptak til videreutdanningstilbud i matematikk og naturfag. Dette gjelder videreutdanningstilbud innenfor strategiene Kompetanse for kvalitet og Kompetanse for framtidens barnehage.

Les mer

 

Knut Brede Storbråten fikk møte Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Astronomi er gøy: Elever fra Sand Sentralskole og Garvik skole etter astroshowet.  
 
Hanan Abdelrahman ble kåret til Norges beste matematikklærer i 2017.
 
 
Andreas Wahl viste mange spektakulære triks med enkle remedier.
 
Andreas Wahl og Hanan Abdelrahman flankert av Lasse Weckhorst og Gro Irene Holt.