DET SKJER I NORD-ODAL!
Litt av ei helg, rai rai

AV GUNNAR NYGÅRD | PUBLISERT 21. JUNI 2018 | TIL FORSIDEN >>
 

Det vart ei helg preget av mangfold, variasjon og mange gode og varme øyeblikk. Det var stort å være vitne til spennvidden og engasjementet i det lokale kulturlivet i Nord-Odal.  

Det begynte med «En samtale om inkludering» i Milepelen fredag kveld. I regi av Morodalsfestivalen fikk jeg overvære ei samtale mellom kloke og reflekterte person om nettopp verdien av mangfold, likeverd og raushet i samfunnet. Janne Langaas, Marte Wexelsen Goksøyr, Bjørn Birch og Jonas Strand Gravli – alle med bakgrunn fra teaterscenen – lot de rundt 100 i salen ta del i sine tanker og følelser om inkludering og begrepet «normalitet».

Før selve samtalen fikk vi ta del i arbeidet ved Gabriella-senteret for psykisk utviklingshemmede i Tanzania. Ellen Graff Jensen holdt foredrag, og i foajeen var det utstilling av bilder som fotograf Lise Martine Hall har tatt ved senteret. På en fin og sterk måte lot de oss ta del i utfordringer og skjebner hos mennesker som ikke er fullt så priviligerte som oss nordmenn.

Det ble en fin og tankvekkende start på helga. 

MIDNATTSKONSERT
Nærmere midnatt innfant jeg meg i Sandskjerka der Nord-Odal Bygdekor hade invitert til midtnattskonsert. Denne konserten ble også preget av mangfold og spennvidde; fra moderne jazztoner fra Simen Bjørkhaugs  saksofon til utrolig vakre duett med Ahmed Mirzajev og henholdsvis Eva Vermundsberget og Kaja Rode.

MORODALSFESTIVALEN
For arrangørene av Morodalsfestivalen lørdag klaffet alt. Nærmere 1900 mangfoldige deltakere kunne glede seg over et svært variert program. Sjøl fikk jeg for første gang høre Madder Mortem live. Det skal ikke bli den siste. Jeg fikk så desidert avlivet mye av skepsisen jeg har vært knuget under når det gjelder denne musikksjangeren.

Jeg ble også imponert av Country Dagger med mange nordodølinger på scena. De er knakande gode på hver sine instrumenter, og de fikk god mottakelse av publikum.

Selv om jeg fortsatt sliter litt med å like DDE, gjorde Bjarne Brøndbo & Co et positivt inntrykk, ikke minst når de delte scena med Marius Kristiansen og andre fra publikum. Det ble et minneverdig punktum for en flott festival. Over 100 frivillige fortjener stor honnør for innsatsen!

ÆRJE KJÆRRINGER
Helga ble avsluttet i nordbigdens kulturpalass, Skogvang. Her hadde de «ærje kjærringene» inntatt scenen. Denne gange hadde de fått med seg Anita Ihler fra sinnerodal'n. Hun debuterte som ærj kjærring, som falt henne svært lett. Med noe nytt og noe gammelt fikk alle de vel 100 (fulltsatt lokale) massert lattermusklene.

– Dette var mye morosammere enn underholdningen på TV, hørte jeg en av publikummerne si på veg ut i høljaregnet. Joda; forestillingen var nok et bevis på mangfold og bredde i kulturlivet i bygda vår.

Vi har mer mangfold i vente: Først er det Knapperdagen, og neste helg braker det løs, bokstavelig talt, med Odal Rockefestival i Austvatn. Vi har det fint i Nord-Odal.

Ahmed Mirzajev og Eva Vermundsberget i Sandskjerka.
Vokalist i Madder Mortem: Agnete Mangnes Kirkevaag (med Nord-Odals kommunevåpen tatovert på overarmen).
Anita Ihler fant att høna si.