DET SKJER I NORD-ODAL!
Flott hyllest til Henry Haagenrud

AV GUNNAR NYGÅRD | PUBLISERT 4. MARS 2019 | TIL FORSIDEN >>
 
 
Fra venstre: Håvard Svendsrud, Anita Haagenrud Wegger, Bjarne Haug Thesen, Emilie Haagenrud og Ole Christian Haagenrud.  
Et hundretall musikkinteresserte overvar fredagens festkonsert  og hyllest til Knapper-gutten Henry Haagenrud (1925-2012) og hans store karriere som trekkspiller og komponist. Konserten i Milepelen var en tjuvstart på Lysukene i Odalen.

Konserten kom i stand etter et initiativ av musikkhistoriker og trekkspiller Håvard Svendsrud. Han har samlet og digitalisert 287 lysbåndopptak av innspillinger med Henry, som regnes som en av Norges fremste trekkspilvirtuoser gjennom tidene. Gjennom sitt plateselskap Aksent har Svendsrud også laget en dobbelt-CD med et femtitall innspillinger med Henry. CD'en ble lansert i forbindelse med konserten.

Det var Henrys barnebarn Emilie og Ole Christian Haagenrud som fikk æren av å åpne konserten. Begge er utøvere på høyt nivå på sine instrumenter; fiolin og piano. De bidro med både kjente klassiske verk og komposisjoner av bestefar Henry.

Henrys datter, Anita Haagenrud Wegger, fortalte i samtale med kveldens vert, Bjarne Haug Thesen, om hvordan det var å vokse opp med en kjendis som far. Hun hadde med seg et lite klenodium; en kniv som Henry hadde kjøpt for honoraret da han som tiåring hadde spilte på Kongsvingermarken i 1933. Hun og broren Per Gisle Haagenrud (far til Emilie og Ole Christian) kan også se tilbake på musikalske karrierer.

Håvard Svendsrud fortalte om arbeidet med å ta vare på Henrys musikk.

– Det er viktig at musikken blir forsvarlig arkivert og gjort tilgjengelig for folk flest, sa han.

Håvard spilte flere av Henrys klassikere, og det ble en flott avslutning på kvelden da han sammen med Emilie og Ole Christian spilte Henrys Vestlandsminner og Montis Czardas.

Konserten var et samarbeid mellom Haavard Svendsruds plateselskap Aksent og Nord-Odal kommune. CD-utgivelsen har fått støtte av Norsk kulturråd, Norske Trekkspilleres Landsfobund, Odalstunet, Nordre Odalen Kulturminnelag og Odal Sparebank.
 
Trekkspill, fiolin og flygel i skjønn forening. 
 
Håvard Svendsrud i samtal med kveldens programvert, Bjarne Haug Thesen. 
 
 
Håvard Svendsrud.
 
Emilie Haagenrud.
 
Anita Haagenrud Wegger med kniven Henry kjøpte etter Kongsvingermarken i 1933.
 
Ole Christian Haagenrud.