ORD OM LITT TA HØRT
Langrennshistorie med mye humor

AV GUNNAR NYGÅRD | PUBLISERT 9. MARS 2018 | TIL FORSIDEN >>
 
Thor Gotaas 

Sjelden har jeg fått så mange ord for penga som da jeg hørte Thor Gotaas prate om norske langrennsløpere i Milepelen fredag kveld. Han brukte én time, men med normal talehastighet ville kåseriet vart dobbelt så lenge. Det ble en svært morsom og interessant time.

Thor er første og fremst skihistoriker, trolig Norges fremste. I tillegg er han folklorist og utstyrt både med talegaver og humoristisk sans. Når alt dette kombineres, treffer han innertier hos en litt mer enn gjennomsnittelig sportsinteressert tilhører.

Thor begynte kåseriet – dagsaktuelt nok – med å fortelle om den aller første femmila i Holmenkollen i 1888. Så tok han oss med på en forrykende skitur der vi fikk høre om både kjente og mindre kjente løpere, og ikke minst anekdoter og historier hvorav mange nok ikke egner seg verken på trykk eller skjerm. Datidens skihelter hadde gjerne en enkel bakgrunn med krevende levekår og tungt kroppsarbeid i mer eller mindre avsideliggende bygder på Østlandet eller Trøndelag. Noe annerledes er det i dag ...

Vi fikk også høre gode og morsomme historier fra nyere tid; om løpere som Brenden, Eggen, Jernberg, Mieto, Wassberg og Brå. Thor kom også inn på jentenes inntog i den mannsdomnierte skisporten. De kom seint, men de kom godt. Den aller første gullmedaljen i OL var det Bente Martinsen (Skari) som sørget for  i 2002.

Ikke bare snakker Thor fort; han er rask på tastaturet også. Siden han ga ut den første boka si i 1999, «Tatere i norsk folketradisjon», har han skrevet rundt 30 bøker, de aller fleste med tema fra norsk skisport. Bare i 2017 ga han ut fire bøker.  

Stor takk til Nord-Odal bibliotek som sto for arrangementet, som var en del av Lysukene 2018. Gledelig mange skiinteresserte fant vegen til Milepelen denne fredagskvelden.