TANKER OM LITT TA HØRT
Mikael Wiehes ord treffer meg fortsatt

AV GUNNAR NYGÅRD | PUBLISERT 23. NOVEMBER  2017 | TIL FORSIDEN >>
 
Michael Wiehe, Nord-Odal november 2017

Få ord har opp gjennom årene truffet meg bedre enn Mikael Wiehes sangtekster. Han er Skandinavias desiderte mest betydningsfulle politiske poet. En søndagskveld i november sto han på scenen i Sanitetens hus i Mo.

Ordene hans, også kommentarene mellom de sterke sangene, traff knallhardt og godt. For meg – og sikkert for mange andre sosialister i salen – fikk vi en  bekreftelse, en konfirmasjon, av våre politiske holdninger.

Mikael Wiehe har vært trofast mot sin politiske overbevisning fra han slo gjennom sammen med Bjørn Afzelius og Hoola Bandoola Band tidlig på 1970-tallet og fram til han søndag kveld besøkte Nord-Odal.

Han åpnet konserten med «Keops pyramid» fra 1972, og han avsluttet med «Portvakten» og «Jag vil leva tills jag dör» fra 2017. Blant de mange høydepunktene var også klassikerne «Den jag kunde va» og «En sång till modet».

150 tilhørere; de aller fleste med tildels lite eller i beste fall grått hår, fikk oppleve en 71-åring som fortsatt har gnist, engasjement og evne til å formidle sin sterke tro på solidaritet, kjærlighet, medmenneskelighet og betydningen av å kjempe mot urettferdighet, undertrykkelse og rasisme.

En stor takk til Odal Rock Club for at vi fikk oppleve dette!

Et ordsøkende publikum
Lørdag formiddag inviterte Nord-Odal bibliotek med samarbeidspartnere til «Ordene som traff meg» i Milepelen vertshus. Her fikk lokale poeter og andre kreative sjeler anledning til å bidra for et lydhørt, ordsøkende publikum. Sjøl fikk jeg anledning til å lese noen av Jørgen Underthuns dikt. Arrangementet ble en suksess, og flere av tilhørerne uttrykte ønske om at dette må bli en årlig tradisjon.

Galskap fra Knapper
Også lørdag kveld ble jeg også truffet av ord; svært mange også, men av en litt annen karakter enn Wiehes.
 
Knapper & Glansbilleder har stor suksess med sitt «Best of»-show, som fyller fem fulle hus i Milepelen i høstmørket.

Det ble en utrolig flott forestilling med smittende humor, gjøglerglede, sjølironi, gode historier og musikalitet av høg klasse. Etter en slik opplevelse er vi alle knappergardinger ...

Blues med Arne
Kulturlivet blomstrer i Nord-Odal for tida. Neste post på programmet mitt er blueskvelden på Milepelen med vår egen Arne Fjeld Rasmussen & The East Side Cobras neste lørdag!  

Knapper & Glansbilleder, Milepelen november 2017

Bildet øverst: Knapperhumorens fremste apostler, f.v. Håvard Skjønhaug,
Jorunn Skjønhaug, Jan Even Rønning, Bjørg Skogholt og Hallgeir Skogstad.

I midten: Nita med venner; f.v. Arne Brenden, Solfrid Anita Ruud,
Marianne Nybakk og Svein Olav Knapperholen.

Til venstre: Hans Ludvig Fredheim og Bjørn Ivar Lund, som leste fra sin ferske diktsamling «Tankene imellom».