DET SKJER I NORD-ODAL!
 
Åpningsuka i Samling er i gang:
Mette fikk kulturprisen

AV GUNNAR NYGÅRD | SIST OPPDATERT 1. SEPTEMBER 2020 | TIL FORSIDEN >>

 

Fra åpningsarrangementet tirsdag.
 

– Du er en nordodøling vi er stolte av. Du er en av de store kulturpersonlighetene i kommunen vår, sa ordfører Lise Selnes da hun tirsdag 1. september overrakte årets kulturpris i Nord-Odal til Mette Skogbakken.

Mette har gjennom det meste av sitt voksne liv vært engasjert i teater. Riktignok er hun utdannet sterkstrømingeniør, men allerede i studietida ble hun dratt inn teatermiljøet. Ordføreren nevnte flere større teateroppsetninger der Mette har hatt en sentral rolle, ikke bare som skuespiller, men vel så mye som tekstforfatter, koreograf, regissør, kostymedesigner og kostymesyerske.

I hjembygda har hun blant annet vært sentral i flere forestillinger med «Odølinger før i væla» og «Temmeret skær fram». Hun har også hatt utallige oppdrag utabygds, blant annet med teaterforestillinger på Finnskogen, i Teater i Glåmdal og Teater i Innlandet. Ikke minst har hun i mange år lagt ned stort arbeid med barn og ungdom, blant annet gjennom Kulturskolen i Odalen og Odal Teaterkompani.
 
GIR OSS GLEDE OG UNDERHOLDNING
– Du er en gnistrende sliter, du arbeider med energi og kunnskap, og du gir oss alle som ser teater glede og underholdning, sa ordføreren.

Det var en rørt og svært overrasket prisvinner som takket for hederen. – Det er så mange som har bidratt og hjulpet meg på veg. Det er derfor jeg er her – takket være miljøet og alle de jeg samarbeider med, ikke minst dere i Teater i Glåmdal. Det er dere som drar meg framover og som inspirerer meg. Tusen takk; jeg er stolt av å være nordodøling, sa Mette. Hun syntes det var et artig sammentreff at hun fikk prisen på tiårsdagen til Teater i Glåmdal.

ÅPNINGSUKE I SAMLING
Overrekkelsen skjedde i biblioteket under et arrangement i forbindelse med innledningen av åpningsuka for Samling. Biblioteksjef Anita Bunes ønsket velkommen.

– Det har vært en rar oppkjøring, og det blir en spesiell åpning, men vi gleder oss til å vise fram et fantastisk bygg og til å kunne forme det med innhold og aktiviteter. Ikke minst passer det fint med en åpning i dag, 1. september, som er Nasjonal bibliotekdag, sa hun.

Snorklippinga skjedde 19. juni, og biblioteket har vært i normal drift etter det. Men på grunn av koronasituasjonen måtte den planlagte åpningsuka utsettes til nå og begrenses sterkt i omfang. Likevel kan biblioteket friste med en rekke spennende og interessante arrangementer utover i uka.

ET LØFT FOR LOKALSAMFUNNET
Hans Ludvig Fredheim leste dikt, og det var hilsningstaler ved banksjef Torleif Lilløy i Odal Sparebank, fylkesbiblioteksjef i Innlandet, Tone Nyseter.

Lilløy var godt fornøyd med bankens lokaler. Han la vekt på godt lagspill og samspill. Han var glad for at banken, med en 143 år lang historie bak seg, hadde fått være en aktør som kunne bidra til at Samling ble en realitet, og som sparebankkulturen kan få være en del.
 
– Dette er et fantastisk bygg; det er et løft for lokalsamfunnet. Nå skal vi spille hverandre gode og ta godt vare på hverandre, sa han.

VIKTIG FOR KOMMUNENS OMDØMME
Fylkesbiblioteksjefen snakket varmt om bibliotekenes rolle i samfunnet og brukte definisjonen «den kulturelle grunnmuren i Norge».

– Store ting kan skje i et bibliotek og i møte mellom folk og litteratur. Folkebiblioteket er viktig for kommunens omdømme, og får alltid topp skår i innbyggerundersøkelser. Her i Nord-Odal er dere utrolig heldige som har politikere og en kommune som satser på bibliotek. Dere er også heldige som har en driftig pådriver i biblioteksjef Anita Bunes. Så all ære til dere. Dere har fått et bibliotek som kan bli et møtested og kunnskapssenter for fremtiden, og dere vil være en stor inspirasjon for resten av bibliotekene i Innlandet, sa hun blant annet.

EN GRUNN TIL Å KOMME TIL NORD-ODAL
– Dette er et bygg for alle nordodølinger, men vi vil også gjerne ha besøk utenfra. Det er et bygg som er annerledes, et bygg som kan bety noe også for Kongsvingerregionen og kanskje for hele Innlandet, og som viser hva et bibliotek er; et sted for kunnskap, et sted for å samles, et sted for å løse oppgaver. Samling er en god grunn for å komme til Nord-Odal, sa ordføreren i sin tale.

POLITIMANN OG FORFATTER
Første gjest i åpningsuka var den populære krimforfatteren Jørn Lier Horst. Først møtte han bokinteresserte i de yngste årsklassene, og senere på kvelden fortalte han om sin 20 år lange karriere i politiet og den påfølgende forfatterskapet. Han kunne også røpe at han på 90-tallet hadde vært på politiskolen i Bruvoll. Horst har utgitt bestselgende bokserier for alle aldersgrupper, og nye utgivelser kommer senere i høst.

 

De var enige om at Samling er et fantastisk bygg: F.v. Torleif Lilløy, Anita Bunes, Tone Nyseter og Lise Selnes.
Vi vil tro at også Sigurd Hoel ville ha sagt seg fornøyd.